Har du fået et brev fra fjernvarmen?

Vedr. din afkøling. Her nedenfor kan du læse mere om hvad årsagen er og hvad der skal til for at afhælpe problemstillingen. Meget af denne side er med kilde henvisning fra Kredsløb.dk og blot samlet i en nem og spiselig information angående hvad der er op og ned.

Du kan spare penge på din varmeregning og samtidig bidrage til mere klimavenlig fjernvarme. I denne artikel er der tale om Returtemperatur og hvor vigtig god udnyttelse af energien er for både miljø og din pengepung.

Returtemperatur -> Det er temperaturen på det fjernvarmevand, der bliver sendt retur fra dit hjem/anlæg til varmeværket.
Du kan længere nede i denne artikel læse mere om hvad returtemperaturen er, men lad os starte med, at du sikkert læser denne artikel pga. at du har fået et brev fra fjernvarmen om, at temperaturen på fjernvarmevandet du sender tilbage til fjernvarmeværket er for høj.

Fremløb og retur på min radiator

Når du har en varmeanlæg med fjernvarme har man varme ind i huset og varme ud af huset i to forskellige rør, dette kalder man fremløb ( varme ind) og retur løb ( varme ud) og det er temp. her imellem man kalder afkøling eller nærmere bestemt temp. af din returløb. På din radiator ( hvis man har en sådanne og ikke gulvvarme) kommer fremløb ind i toppen af ens radiator og returløbet i bunden af den, se tegning her ved siden)

Hvad kan jeg gøre, hvis jeg har for høj returtemperatur?


Du kan komme langt med disse 5 gode varmevaner/råd

1) Sørg for at alle termostater er tændt og indstillet ens i de rum, du ønsker at opvarme. På den måde opvarmer du din bolig mest effektivt. ( det betyder har du to eller flere radiator i samme rum, skal disse stå på samme temp. så alle radiator i samme rum hjælper hinanden.

Hold dørene lukket mellem de rum, du ønsker skal have forskellig temperatur. Sluk evt. for alle radiatorer, når du lufter ud.

2) Tildæk ikke dine radiator! det kan være gardiner der hænger ned foran, en sofa der stå helt tæt op af, et skirivebord der er skubbet ind over en radiator og der ikke er meget luft over radiatoren. Hæng ikke tøj til tørre på radiatorerne i længere tid og ofte.

Sørg gennerel at de ikke er dækket til af møbler eller gardiner..


3) Tjek temperaturen på dit varme vand, Den bør være omkring 50° / 55° C. -> Mål evt. dette på din køkkenvandhane, lige hvor vandet kommer ud af hanen, hvor hanen kun er åben på det varme vand.
Stemmer temperaturen ikke? -> er her et godt tidspunkt at kontakte os (på tlf. 86290558). det kan være flere ting i vejen og det er ikke altid nok bare at skrue ned for temperaturen.

4) Mærk på dine radiator, er den meget varm på retur løbet ( det rør der komme ud af min radtaoir i bunden) kan det være en radiatorventil der er defekt, en radiator der er for lille til værelset etc. 

Hvis de er kolde/lunkne i bunden, er det tegn på, at du udnytter varmen, og at returtemperaturen på dit fjernvarmevand er i orden.


5) Ring til os hvis du er i tvivl, Vi kommer gerne forbi og ser på hvad årsagen er ( ja men hvad koster det?? løses problemet blot ved at vi taler om det og hvad du selv kan gøre af ændringer, koster et sådanne konsulent besøg 450 kr. inkl. moms, skal vi skifte en ventil eller lave noget rent fysisk er det normal håndværker takst.

Hvad er returtemperatur?

Når fjernvarmevandet pumpes fra varmeværket og direkte hen til dit hjem, er det ca. 60-70°C. Det skal være meget varmt, fordi det både skal give varme til dit hjem og til varmt vand i dine vandhaner.

Når fjernvarmen har gjort sit arbejde, bliver det ført tilbage til varmeværket. Den temperatur vandet har på vej tilbage kaldes returtemperatur.

Returtemperaturen skal helst være under 40°C. Så er varmen nemlig blevet udnyttet godt.

En lav returtemperatur har bl.a. positiv betydning for varmeværkets energiproduktion og prisen på din varmeregning.


HVAD ER DEN RIGTIGE RETURTEMPERATUR?

Lav returtemperatur

Under 30°C

Lav returtemperatur betyder, at din installation er god til at udnytte varmen i fjernvarmevandet. Det sparer dig for penge og miljøet for CO2.

Neutral returtemperatur
Mellem 30-40°C

Hvis returtemperaturen i afregningsperioden på tre måneder i gennemsnit ligger mellem 30°C og 40°C, så er den i orden.

Høj returtemperatur

Over 40°C

Høj returtemperatur betyder, at din installation bør være bedre til at udnytte varmen. Det bruger mere energi og udleder mere CO2.

Du skal betale gebyret, hvis returtemperaturen i afregningsperioden på 3 måneder i gennemsnit er over 40°C.

Det er altid en god ide af aflæse dine målere regelmessig, på linket her kan du hente et skema så du har et nemt overblik - Hent aflæsningsskema her

Hvor meget bruger man typisk på varme om året?

Der er mange faktorer, der påvirker dit varmeforbrug. Det afhænger af, hvor godt din bolig er isoleret. Jo bedre den er isoleret, jo mindre varme kommer du til at bruge på at holde den varm. Størrelsen på din bolig er også vigtig, og her er det logiske svar, at jo større bolig, jo mere energi kræver det at opvarme den. Årstiden spiller selvfølgelig også ind - du bruger ikke varme om sommeren, når der er varmt udenfor.

Dit resultat kan du sammenligne med andre boliger af samme type som din i grafen herunder.

Hvordan læser jeg grafen?

I din opgørelse skal du finde punktet “Opgørelse Varme” og derefter linjen “Varmeforbrug”. Dernæst finder du dine m2 i linjen “Effektbidrag”. Oplysningerne stammer fra BBR-Registeret.

Dividér dine kWh med m2. Herefter får du et tal, og det kan du sammenligne med din boligtype og se, om du bruger mere eller mindre varme end gennemsnittet i samme type bolig som din egen.

Det vejledende energiforbrug dækker hele dit varmeforbrug - både det der bliver brugt til opvarmning af din bolig og til opvarmning af varmt vand.